Ett av tio liknande hus är "Sörsgården". Samtliga ritades av arkitekterna SAR Ernst Hirsch och Axel Grönwall 1946 åt Barnbyn Skå. Med sin klassiskt representativa planlösning och strama yttre är Sörgården mäktigt placerad 20 m över Mälaren, på platsen för Sörstorp, Skå, byggt 1804, vid dåvarande vägen mellan hamnen i Sörsviken och Skå Kyrka. "Sörsgården" ligger ovanför en skarpt sluttande dal med gamla fruktträd i sydsluttningen mot Mälaren. Vid stranden finns ett barnvänligt bad med omklädningsbarack. Runt kuperade uddar löper en promenadstigar med utblickar mot Lovön, obebyggda öar och Hässelby.

Villorna har åtta rum i två plan och - i den till stor del dagljusbelysta källaren - ytterligare ett par rum förutom tvättstuga, torkrum, två hobbyrum och ett antal svala förråd. Huset rymmer 259 kvm. 

Före försäljning återställs husen invändigt till sin ursprungliga planlösning och särart, dock med hänsyn till framtida livsformer för olika typer av hushåll och till det faktum att många arbetar hemifrån. Ombyggnaderna projekteras och leds av ark SAR Annika von Schéele efter samråd med den ursprungliga arkitekten.

Vardagsrummet mot veranda och Mälaren.
För fler rumsbilder, se Hemnet eller www.Magnussonmakleri.se. Nedan glimtar av bevarad kulturhistoria i form av planlösningar och utformningsdetaljer.

Villans fasad mot Mälaren.

Utsikten mot söder från Masterbedroom. Huset är väl förankrat på f d Sörstorpets grund ovanpå en tidigare dold klippa 20 m över Mälaren. (klippans topp blänker i förgrunden)

Den specialritade men fabrikstillverkade trappan från vardagsrum till övre hall. Trapploppet är sicklat från lager av färg. 

Fynd från Barnbyns tid: Fungerande öppen spis i alla hus för Skåbarnen och en klassisk skolstol från Lammhults Mekaniska Verkstäder, ursprungligen en spontant tillverkad verkstadsstol för VD:n. Så blev Lammhults en stor och välkänd möbeltillverkare, känd för sina hållbara experimentella möbler.

I just den här välbevarade villan, har vi hittat de ursprungliga takarmaturerna från 1947, då Barnbyn Skå öppnades med sina generösa mösterbostäder för barn med särskilda behgov av stöd. Armaturerna sitter på plats för den familj som är intresserad.

Tidig färgsättning har återskapats: fyra nyanser av ljust grått motsvarande NCS 0205 Y (väggar) 1002 Y (utsatta väggpartier, som på hallbilderna ovan) 1505 Y (socklar, fönsteromfattningar, smyger, fast inredning) 2000 N (dörrblad). Alla tak och murar är vita.

 I trädgården finns syrener, krusbär och andra gamla svenska trädgårdsväxter kvar sen förr. Lätt att rota sig